بالانس قطعات صنعتی

یکی از مهمترین عوامل ایجاد ارتعاش و لرزش در تجهیزات دوار، نابالانسی می‌باشد. معمولا در طراحی اینگونه ماشین‌ها که قابلیت اطمینان و دقت بالایی لازم باشد، بالانس اهمیت ویژه ای پیدا می‌کند.
جهت کاهش دامنه ارتعاش دستگاه می‌بایست نابالانسی جرمی به حداقل میزان ممکن کاهش یابد. لذا بالانس قطعات صنعتی دوار بسیار حائز اهمیت می‌باشد.
برخی ازتجهیزات دوار که نیاز به بالانس دارند عبارتند از کوپلینگ‌ها، توربین‌ها، بلوئرها، شافت‌ها، سانتریفیوژها، فن‌ها، پروانه‌ها، پولی‌ها و آرمیچرها و …
بالانس قطعات دوار
بالانس معمولا قبل از مونتاژ و بر روی روتور یا اجزای چرخنده ماشین های دوار انجام می‌گردد. اما بسیاری از رتورها در حسن کار در معرض تغییر دائمی شرایط بالانس می‌باشند.
برخی از مواردی که باعث نابالانسی روتورها هستند عبارتند از:
  • رسوب مواد
  • سایش و خوردگی غیریکنواخت
  • تجمع گرد و غبار و رنگ
  • تغییرات حرارتی
  • ترک
  • تغییرات پروسه کاری
  • خزش
چرا قطعات صنعتی را بالانس کنیم؟

نابالانسی روتورها باعث ایجاد سر و صدا ، اضافه بار بر قطعات، افزایش ارتعاشات، افزایش مصرف انرژی و کاهش عمر مفید قطعات می گردد.

میزان نابالانسی مجاز تجهیزات دوار بر اساس نوع کارکرد آنها در استاندارد ISO 1940  مشخص شده است. کلیه مفاهیم مرتبط با بالانس تجهیزات دوار، نحوه اجرای بالانس در این استاندارد به طور کامل توضیح داده شده است.
در تصویر زیر میزان مجاز نابالانسی برای تجهیزات مختلف بر اساس گرید‌بندی این استاندارد را مشاهده می‌کنید.
بالانس قطعات صنعتی
بالانس قطعات صنعتی یک مرحله مهم در فرایند ساخت و تولید قطعات دوار می‌باشد. همانطور که توضیح داده شده استفاده از تجهیزات دوار بدون بالانس آن‌ها امکان پذیر نمی‌باشد و ممکن است هزینه های زیاده تعمیر و نگهداری بر تجهیزات وارد نماید.
هم اکنون شرکت های مختلف در زمینه بالانس تجهیزات دوار در کشور وجود دارند که بصورت تخصصی بالانس قطعات صنعتی و پایش نابالانسی تجهیزات دوار را انجام می‌دهند که توصیه می شود از تجربیات و تخصص این شرکت ها جهت تولید و تعمیر قطعات دوار استفاده کنید.